Ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa aplici impozit micro incepand cu 1 ianuarie 2023?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Incepand cu veniturile aferente anului 2023, persoana juridica care indeplineste la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent urmatoarele conditii, poate aplica regimul de microintreprindere:

  • realizeaza venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro (scazand de la 1.000.000 euro). Cursul de schimb valutar este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile. Pentru anul 2022- plafonul care se ia in calcul este de 1.000.000 euro.
  • realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale.
  • are cel putin un salariat la 31.12.2022, cu exceptia societatii nou-infiintate.
  • are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor.
  • capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
  • nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare si inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

Sunt cateva exceptii, pentru societatile care desfasoara activitati in domeniul HORECA – acestea pot sa opteze incepand cu 1 ianuarie 2023 pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor indiferent daca indeplinesc sau nu conditiile de mai sus.

Optiunea este valabila pentru societatile care desfasoara activitati corespunzatoare urmatoarelor coduri CAEN:

  • 5510 – Hoteluri si alte facilitate de cazare similar
  • 5520 – Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata
  • 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere
  • 5590 – Alte servicii de cazare
  • 5610 – Restaurante
  • 5621 – Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente
  • 5629 – Alte servicii de alimentatie
  • 5630 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor

În situaţia în care persoanele juridice române care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN mentionate anterior obţin în cursul anului venituri şi din alte activităţi în afara celor corespunzătoare acestor coduri CAEN, pentru veniturile din alte activităţi aplică sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit prevăzut de titlul II “Impozitul pe profit”, dacă îndeplinesc oricare dintre următoarele condiţii:

a) realizează venituri din consultanţă şi/sau management în proporţie de peste 20% inclusiv din veniturile totale;

b) desfăşoară activităţi în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, inclusiv cea care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii, în domeniul jocurilor de noroc, activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale.

c) veniturile din alte activităţi au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar precedent celui în care s-au înregistrat veniturile. Acestea datorează impozit pe profit pentru veniturile din alte activităţi începând cu trimestrul în care s-a îndeplinit oricare dintre aceste condiţii, pentru întreaga perioadă în care există contribuabilul.

O societate nou infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca indeplineste conditiile privind detinerea capitalului social si detinerile asociatilor sunt indeplinite la data inregistrarii in registrul comertului, iar cea privind incadrarea a cel putin a unui salariat cu norma intreaga, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii la ONRC.

Articole similare

Comentariul tau aici